Hyppää sisältöön
Auto-City Oy Gulf.

Riksun huoltsikoita

Näyttely huoltoasemakulttuurista Riihimäellä oli esillä Riihimäen kaupunginmuseolla keväällä 2018. Näyttely esitteli huoltoasemien syntyä, kehittymistä ja muutoksia riihimäkeläisestä näkökulmasta. Polttoainekauppa on kautta aikojen koskettanut suurta osaa riihimäkeläisistä, niin tankkaavina autoilijoina, työntekijöinä kuin kahvion asiakkainakin.

Näyttelyä varten haastateltiin useita pitkän huoltoasemauran Riihimäellä tehneitä henkilöitä. Lisäksi huoltsikkamuistoja saatiin kyselyllä. Näyttelyn kuvat ovat paitsi museon omista kokoelmista, myös monilta yksityisiltä ihmisiltä.

Bensiinikauppa on aina ollut muutoksessa. Se on ilmentänyt ja seurannut liikenteen kehitystä. Huoltoasema sellaisena kuin se usein muistoissa ja mielikuvissa nähdään, on suureksi osaksi kadonnut katujen ja teiden varsilta. Muistojen ”kunnon huoltoasemien” kausi oli yllättävän lyhyt.

Automaattiasemat, päivittäistavarakaupan vapautuminen, yhtiökaupat ja autojen tekninen muutos ovat kaikki osaltaan vaikuttaneet asemien muuttumiseen. Muutos jatkuu. Huhtikuussa 2020 Riihimäellä on jo useita yleisiä sähköautojen latauspisteitä.Riksun huoltsikoita -verkkonäyttely katsoo riihimäkeläistä polttoaineenjakelua aina ensimmäisistä jakelupisteistä nykyisiin liikenneasemiin saakka, mutta päähuomion saavat varsinaiset Riksun huoltsikat.