Hyppää sisältöön

Riihimäen kaupunginmuseota uudesta perspektiivistä

360 näkymä museosta
360-kameralla otettu näkymä museon 3D-mallintamisesta. © Riihimäen kaupunginmuseo & Aalto-yliopisto MeMo

Aalto-yliopiston mittauksen ja mallinnuksen instituutti MeMo tekee yhteistyötä Riihimäen kaupunginmuseon kanssa tavoitteena saada 3D-virtualisoinneilla esitettyä museon toimintaa uudesta perspektiivistä.

”Haluamme pilotoida 3D-tekniikan soveltuvuutta museokohteeseen ja siirtää tutkimuksesta syntyvää osaamista museon hyödynnettäväksi. Näyttelyn ja esineiden mallinnuksessa on hyödynnetty fotogrammetriaa ja laserkeilausta. Yhteistyö auttaa tutkimaan uusia mittaus- ja mallinnusmenetelmiä, jotka soveltuvat erityisesti museoiden kokoelmien ja näyttelyjen digitoimiseen,” kertoo MeMo-instituutin johtaja Hannu Hyyppä.

Yhteistyön taustalla on yhteinen kiinnostus museon tarjonnan digiaikaistamiseen. HAMKin ja Riihimäen kaupunginmuseon yhteistyönä toteuttama Talvisodan aika Riihimäellä -aiheinen virtuaalinäyttely on toteutettu vuonna 2020 Riihimäen kaupunginmuseolle Unity-pelimoottorilla.

Museon ajankohtaisissa ja vaihtuvissa näyttelyissä on mahdollisuus tutustua vain murto-osaan museon tarjonnasta. ”Valtaosa esineistä on varastoituna museon arkistossa. Virtuaalisuus antaa hyvän mahdollisuuden hauraiden tai vain esimerkiksi valokuvissa säilyneiden kohteiden lähempään tarkasteluun,” sanoo kaupunginmuseon johtava intendentti Helena Lindsten.

”Museon oma osaaminen ja kiinnostus käyttää 3D-virtuaalitoteutuksia osana näyttelytoimintaa antaa hyvät mahdollisuudet yhteistyölle,” toteaa Hannu Hyyppä.

Mittauksen ja mallinnuksen instituutti MeMo on Aalto-yliopiston ja Maanmittauslaitoksen yhteisinstituutti. Se on liikkuvassa laserkeilauksessa maailman ykkönen ja sen 3D-studio on maailman kärkeä.

Lisätietoja:

Riihimäen kaupunginmuseo, Helena Lindsten

Aalto-yliopisto, Hannu Hyyppä ja tiedetuottaja Marika Ahlavuo, p. 050 512 2509 / marika.ahlavuo@aalto.fi