Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Hämeenkadun yläpään liikkeitä 1970-luvulla.
Hämeenkadun yläpään liikkeitä 1970-luvulla. Kuva: RKM-kokoelmat

Kartsalla

Näyttelyn virtuaaliversio

Tämä näyttely on edelleen nähtävillä verkkonäyttelyn muodossa!

Tutustu verkkonäyttelyyn
Siirtyy ulkoiselle sivustolle

10.5.-30.12.2015

Uudessa näyttelykokonaisuudessa Riihimäen kaupunginmuseo vie historian kaupungin kaduille nykyhetken ympärille ja tuo nykypäivän museon näyttelysaliin.

Kartsalla – Entisten nuorten Riihimäki -mobiilioppaassa pääsee kurkistamaan Riihimäen menneisyyteen nuorten näkökulmasta. Oppaassa esitellään 1950–1990-luvun nuorten tärkeitä julkisia paikkoja, joissa on hengailtu 13-18-vuotiaina kavereiden kanssa. Opasta varten Riihimäen keskustaan on sijoitettu 16 QR-koodia keskeisimpiin nuorisopaikkoihin.

Opas löytyy myös näyttelyn päättymisen jälkeen osoitteesta www.kartsalla.fi.

Oppaan materiaali perustuu Riihimäen kaupunginmuseon keräämään Kartsamuistot talteen! -kyselytutkimukseen. Sähköinen kyselytutkimus tehtiin alkuvuodesta 2015 ja siihen saatiin huimat 150 vastausta. Oppaassa on hyödynnetty muistitietoaineiston lisäksi päiväkirja-, sanomalehti- ja arkistomateriaalia. Oppaan kuvamateriaalia on kerätty yksityisiltä henkilöiltä, julkisilta toimijoilta sekä kaupunginmuseon kuvakokoelmista.

Kaupunginmuseon aulaan on koottu parhaita paloja Kartsalla – Entisten nuorten Riihimäki -mobiilioppaasta. Näyttelyssä voi myös tutustua mobiilioppaaseen kiinteällä tablettinäytöllä tai oman älypuhelimen avulla.

Kartsalla 2015 -näyttely näyttää palan tämän päivän nuorten vapaa-aikaa. Katseen vangitsevat seitsemän riihimäkeläisen pojan näyttelysalin seinille tekemät graffitit. Valkokankaalle heijastetaan näyttelyn kuluessa vaihtuvia videoklippejä. Screeniltä taas näemme ja kuulemme nuorten ajatuksia siitä, mikä on kartsa. Jokaisella näyttelyyn tutustujalla on myös tintamareskin avulla mahdollisuus muuntautua nykynuoreksi. Näyttelysalin katossa on pilvi- ja somemaailma. Maailma, missä nuoret liikkuvat enemmän kuin vanhemmat polvet aikoinaan kartsalla.

Näyttelyyn kuuluu myös selfienurkka. Yhteistyökumppanimme Helkama on lahjoittanut meille Jopon 50-vuotisjuhlamallin. Kaikki itsestään jopon kanssa selfien ottaneet ja sen somessa tapahtumassamme jakaneet osallistuvat vuoden lopussa pyörän arvontaan.

Kartsalla -näyttelyt ja -mobiiliopas ovat osa laajempaa Riihimäen kulttuuri- ja vapaa-aikakeskuksen Kartsalla -projektia. Projektin yhteystyötahoina ovat kaupunginmuseon lisäksi nuorisopalvelut ja Riihimäen nuorisoteatteri. Nuorisoteatterin Kartsalla -näytelmä Puputin kulmalla tavataan saa ensi-iltansa 28. elokuuta.

Museon näyttelyihin voi tutustua museon aukioloaikoina sunnuntaisin ja keskiviikkoisin 12–18 tai sopimuksen mukaan. Museoon on vapaa pääsy. Näyttely on avoinna 30.12.2015 saakka.

Kartsalla tavataan!