Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäen Sanomien etusivu 14.4.1940
Riihimäen Sanomien etusivu 14.4.1940

Ankara rauha

Moskovan ankarat rauhanehdot tulivat tavallisille kansalaisille järkytyksenä. Sensuurista johtuen ihmiset eivät olleet tietoisia todellisesta rintamatilanteesta. Koko maassa järjestettiinkin spontaani suruliputus. Toisaalta samaan aikaan oltiin myös tyytyväisiä, että itsenäisyys oli onnistuttu säilyttämään ja sota oli loppu.

Monissa perheissä henkilökohtainen suru läheisen menetyksestä oli päällimmäisin tunne. Rauha oli myös väestöpoliittisesti ja taloudellisesti raskas. Luovutetulla alueella oli vuonna 1938 asunut lähes 450 000 suomalaista, jotka nyt joutuivat jättämään kotiinsa ja jotka oli kiireesti asutettava sodasta toipuvaan maahan.

Riihimäellä talvisodan vaikutukset näkyivät vielä kauan sodan päättymisen jälkeen. Tuhoutuneet rakennukset oli raivattava ja uudet rakennettava tilalle. Jälleenrakennuksen ohella siirtoväestä, sotaleskistä, sotaorvoista, sotainvalideista ja pommituksissa kärsineistä piti huolehtia. Räjähtämättömät pommit muodostivat lisäksi pitkään vakavan vaaran kauppalan alueella.