Neuvostoliiton pommitusjuoukot
Riihimäki oli risteysasema-, varuskunta- ja sotateollisuuspaikkakuntana valikoitunut jo ennen sotaa, 5.11.1939, laadittuun neuvostoilmavoimien ensimmäiseen pommitusmaaliluetteloon.
Riihimäelle hyökänneet pommikoneet toimivat Viron maaperällä olevilta lentokentiltä käsin.
Riihimäkeä pommittaneet koneet toimivat pääasiassa Kuressaaren, Kuusikun ja Sinalepan lentokentiltä. Erillisen lentoryhmän kohteita olivat mm. Turun ja Tampereen kaupungit, Riihimäen, Seinäjoen, Haapamäen ja Kouvolan risteysasemat, sekä Pohjanmaan satamat. Tuotantolaitosten ja liikenneyhteyksien tuhoamisella pyrittiin romahduttamaan maan ja sen armeijan huolto.
IPAK12:n ja ilmatorjuntajoukkojen taistelukertomusten sekä neuvostoliittolaisten pommitustaulukoiden mukaan Riihimäkeä pommitti talvisodan aikana yhteensä noin 600 konetta. Koneet koostuivat lähinnä keskiraskaista, kaksimoottorisista Tupolev SB-2 ja Iljusin DB-3 pommikoneista. Niiden saattokoneina toimivat Polikarpov I-153-hävittäjät. Ne oli mahdollista aseistaa myös pommeilla ja muutama kone osallistuikin Riihimäen pommittamiseen.
Kauppalaan tiputettujen pommien lukumäärässä on suuria eroja suomalaisten arvioiden ja venäläisten raporttien välillä. Suomalaisarvioiden mukaan Riihimäelle olisi pudotettu noin 5000 pommia, joista kolmasosa olisi ollut palopommeja. Neuvostoliiton Erillisen lentoryhmän (OAG), joka suoritti pääosan Riihimäen pommituksista, pommitustaulukoiden mukaan pommeja olisi kuitenkin tiputettu kauppalaan paljon enemmän.
On arvioitu, että vain noin viidesosa pommeista tippui asemakaava-alueelle. Suurin osa päätyi Peltosaaren aukeille, ympäröiviin metsiin tai jäi räjähtämättä.
Riihimäelle tiputettiin FAB-miinapommeja ja RRAB-rypälepommeja. Rypälepommit koostuivat ZAP-palopommeista ja AO-sirpalepommeista. RRAB-pommi tunnettiin suomalaisten keskuudessa paremmin sen pilkkanimellä ”Molotovin leipäkori”.