Hyppää sisältöön
Tankin tuhooja valmiina polttopullo vyöllä.
Tankin tuhooja valmiina polttopullo vyöllä. Kuva: SA-KUVA

Molotovin cocktailit ja Riihimäki

Suomen panssarintorjunta-aseistuksen tila oli talvisodan syttyessä heikko. Suomen panssarintorjunta talvisodassa perustuikin pitkälti improvisointiin ja sotilaiden rohkeuteen. Puutteellisen torjunta-aseistuksen vuoksi puna-armeijan panssarivoimia vastaan jouduttiin käyttämään niin polttopulloja, kasapanoksia kuin koivuhalkojakin.

Molotovin cocktail, sarjatuotettu polttopullo oli noin puolen litran lasipulloon pakattu väkiviinan, petrolin ja tervan muodostamaan seos. Pullon kylkeen oli rautalangan ja eristysnauhan avulla kiinnitetty kaksi 12 sentin pituista myrskytikkua, joista toinen raapaistiin palamaan ennen heittämistä. Pullot jätettiin osin vajaiksi, sillä vajaa pullo särkyi täysinäistä helpommin osuttuaan kohteeseen. Kehitetty edullinen ase osoittautui toimivaksi ja tehokkaaksi.

Molotovin cocktaileissa käytettyjä puolen litran viinapulloja valmistettiin Riihimäen Lasi Oy:n tehtailla ja sytytintikkuja puolestaan kiinnitettiin Riihimäellä H. Tenstin huonekalutehtaassa. Seos lisättiin koneellisesti pääasiassa Alkon Rajamäen tehtaalla, jossa pullotettiin talvisodan aikana kaikkiaan 542 194 Molotovin cocktailia.