Hyppää sisältöön
Auto-City Oy Gulf.
Auto-City Oy:n autoliikkeen yhteyteen rakennettiin Gulf-huoltoasema vuonna 1967.

Auto-City Oy Gulf – Esso

Vuonna 1963 Riihimäelle muuttanut Matti Hajanti avasi Volvo-merkin automyynnin Valtakatu 6:een. Myymälä sijaitsi kerrostalon alakerran tiloissa, vaihtoautot olivat pihalla ja mm. Välikadulla. Huolto toimi sopimuskorjaamossa Valtakäyrän entisen Marjatuotteen tiloissa, joissa myöhemmin aloitti Riihimäen Autopalvelu. Matti Hajannin poika Heikki tuli töihin automyyntiin vuotta myöhemmin.

Riihimäen kaupunki myi Auto-Citylle toimitiloja varten tontin Karankatu 15-17:sta ja uuden autotalon avajaisia vietettiin 13.1.1967; päiväyksen Matti Hajanti oli valinnut siksi, että hän sanoi onnennumeronsa olevan 13.

Auto-Cityn suuri kiinteistö sisälsi henkilö- ja kuorma-automyymälät, varaosat, korjaamon, kahvion ja Gulf-huoltoaseman. Huoltoaseman mittarikenttä sijaitsi aluksi rakennuksen länsisivustalla ilman katosta ja piha oli päällystämätön. Huoltohallin lisäksi oli pesuhalli. Asemanhoitajana toimi alusta saakka pitkään Alpo Salmi. Asemalla oli myös rasvari ja autonpesijä, vaikka asemalle hankittiin autonpesukone.

Heikki Hajannista tuli Auto-Cityn toimitusjohtaja 1976. Huoltoasema toimi kuitenkin hyvin itsenäisesti luotettavan asemanhoitajan käsissä. Kahviota piti koko Auto-Cityn ajan vuokralla oleva erillinen yrittäjä.

Gulf lopetti toimintansa Suomessa 1973 ja asemat siirtyivät Nesteen välittämänä E-Öljyille sekä Kesoilille. Auto-Cityn aseman suunniteltiin siirtyvän jälkimmäiseen, mutta Matti Hajanti päätti toisin ja neuvottelujen myötä asema muuttui Essoksi. Samaan aikaan uusitut mittarit sijoitettiin huoltoaseman edustalle, uuden ja kuorma-autoillekin riittävän korkean katoksen alle.

1990-luvulla asemanhoitajana toimi Jari Hajanti. Automyynti päättyi 1993 laman keskellä. Tilalle tuli vuokralaisina Riihimäen Teollisuuspalvelu ja huoltoon HF-Autohuolto Oy. Myöhemmin huoltohallissa toimi kirpputori.

Auto-Cityn Esso oli pieni huoltoasema, johon ei koskaan tullut päivittäistavaroita myyntiin virvoitusjuomia, jäätelöä ja makeisia lukuun ottamatta. 1990-luvun kuluessa oli jo päätetty, että kun Esson kanssa solmittu sopimus päättyy, ei huoltamon pitämistä enää jatketa.

Esson huoltoasema suljettiin joulukuussa 1999. Kiinteistö myytiin Lidlille vuonna 2002 ja Auto-City:n rakennus purettiin pian tämän jälkeen.