Hyppää sisältöön
Riihimäen Autohuollon Esso-jakeluaseman ja myymälärakennuksen väliin on laajennettu korjaamoa.
Riihimäen Autohuollon Esso-jakeluaseman ja myymälärakennuksen väliin on laajennettu korjaamoa.

Riihimäen Autohuolto K Tissari

Kaarlo Tissari avasi 1920-luvulla autokorjaamon osoitteeseen Kauppakatu 17. Korjaamon ja autokoulun yhteydessä toimi vuodesta 1929 lähtien myös Nobel-Standardin bensiinin jakeluasema. Erilliseksi rakennettu bensiinikioski sijaitsi Tissarin puutalon ja tiilisen korjaamorakennuksen välissä, Kauppakadun sivustalla. Uusklassistisessa rakennuksessa oli lippa myös takapihan puolella korjaamon suuntaan.

Tissarin asemaa voidaan pitää Riihimäen ensimmäisenä bensiiniasemana. Korjaamon ansiosta Tissarin asema toimi tavallaan huoltoasemana, vaikka varsinaisesti kyse oli vielä jakeluasemasta. Nobel-Standard –yhtiön tuotemerkit olivat aluksi Rekord-bensiini ja Standard-öljyt. Vuonna 1932 bensiininkin tuotemerkki muuttui Standardiksi, joka oli myös yhtiön uusi nimi.

Keväällä 1956 Tissari avasi uuden huoltoaseman korjaamon viereiselle Hämeenkatu 40:n tontille, Seurahuonetta vastapäätä. Huoltohallit laajennettiin aiemman korjaamorakennuksen päätyyn. Gulf-ketjuun vaihtuneen aseman mittarit sijaitsivat hiekkapihalla ilman katosta.

Gulfin bensiiniä oli paikkakunnalla jo 1940-luvun lopussa myynyt Riihimäen Bensiini ja Huolto Oy Koivukatu 12:ssa. Asemanhoitajana toimi aluksi Aarne Salonen ja pian myös Erkki Leino. Huoltamotyöntekijänä ja erityisesti rengastöistä vastasi Keijo Hurskainen. 1950-luvun lopulla yrittäjinä toimivat Erkki ja Eero Leino.

Leinot ehtivät hoitaa asemaa vain muutaman vuoden, kun tontti siirtyi SOK:lle ja aseman paikalle nousi huhtikuussa 1961 avattu Sokos-tavaratalo. Leinot olivat tällöin huoltamoyrittäjinä Helsingin Munkkiniemessä, josta Eero Leino palasi 1962 Riihimäelle pitämään Valtakadun Gulf-asemaa.