Hyppää sisältöön
Karavaani ilmakuvassa vuonna 1990.
Karavaani ilmakuvassa vuonna 1990.

Shell Karavaani

1960-lopulla Valtatie 3:n varteen Lasitehtaantien länsipäässä avattu Shell Karavaani edusti uudenlaista aikaa Riihimäen bensiiniasemien joukossa. Suomenkin mittakaavassa Karavaani erottui sillä, että kuljettajat ja matkustajat oli asetettu etusijalle auton huoltoon nähden. Katettu mittarikenttä ja jakelupalvelut olivat aikansa hyvää tasoa, mutta huoltoja tai pesuja ei ollut tarjolla. Hyvin varustetun myymälän ja kahvion tiski sijaitsi mittarikentän kohdalla.

Rakennuksen Lasitehtaantien puoleinen pää oli kokonaisuudessaan ravintolaa. Karavaanin omisti Osuuskauppa Kara, myöhemmin SOK:n yhtiö Etelä-Suomen Huoltamot Oy ja loppuaikoina Hämeenmaan Huoltamot Oy.

Anniskeluoikeuksin varustettu ravintola teki Karavaanista erityisen. Karavaani muistetaan niin uusia makuelämyksiä tarjoavana ruokaravintolana kuin viihdekeskuksenakin. Alkuvuosina Karavaanissa järjestettiin orkesterien keikkoja ja konsertteja, ja pidettiin siellä häitäkin!

Aluksi Karavaani oli avoinna yötä päivää. Ohikulkumatkalla olevat julkkikset ja artistit toivat väriä arkeen. Omanlaisiaan paikallisia julkkiksia olivat myös Karavaanin portsarit. Karavaani oli olennainen osa myös riihimäkeläistä nuorison kartsakulttuuria. Karavaaniin ajettiin ja liftattiin, ja se tarjosi vaihtelua Hämeenkadun kiertämiseen.

Riihimäki-Hämeenlinna – moottorintien avaaminen 1992 hiljensi kerralla vanhan 3-tien paikallisväyläksi. Myös Karavaani muiden huoltoasemien tavoin alkoi hiljentyä, vaikka paikkakuntalaiset sitä edelleen ahkerasti käyttivätkin.

2000-luvun alussa myymälä muutettiin ABC-liikennemyymäläkonseptin mukaiseksi, mutta jo tuolloin oli odotettavissa Karavaanin ajan päättyminen. Riihimäen ABC avattiin Hämeenlinnan moottoritien ja kantatie 54:n kainaloon keväällä 2008. Karavaani jatkoi toimintaansa vielä kesän yli, mutta loppuvuodesta 2008 se suljettiin viimeisen kerran ja purettiin pian tämän jälkeen.

Mittarikenttä säilyi käytössä kylmäasemana nimellä ABC Lasin risteys. Asema siirtyi viereiselle, aiemmin mm. tehtaanmyymälöinä toimineelle tontille vuonna 2014, ja vanhan Karavaanin parkkipaikan kohdalle avattiin maaliskuussa 2015 päivittäistavarakauppa Sale Karavaani.