Hyppää sisältöön
Riihimäen Autolan Esso
Riihimäen Autolan Esso-jakeluasema toimi autoliikkeen yhteydessä.

Riihimäen Autola, Esso – Kesoil – Neste A24

Toisen maailmansodan jälkeen Riihimäellä Esson tuotteita myivät K Tissarin Riihimäen Autohuolto, Osuusliike Ahjo kauppalassa sekä kauppias M Holm Herajoella. Läyliäisissä autoalalla toiminut Reino Alho avasi vuonna 1953 Riihimäelle Torikatu 8:aan Riihimäen Autola -nimisen autoliikkeen ja Esso-aseman. Hämeenaukion laitaan sijoitettu suuri Esso-kyltti opasti asiakkaita jakeluasemalle.

Riihimäen Autolan uusi toimitalo rakentui vaiheittain Osoitteeseen Kulmalankatu 24 (myöhemmin Paloheimonkatu) ja Torikatu 7-9, jonne Esso-huoltoaseman kerrottiin muuttaneen lokakuussa 1962. Ensin bensiiniasema oli vain bensiinikioski hiekkapihalla, tontin keskivaiheilla Torikadun puolella. Asemanhoitajana toimi vuolaan kohteliaasta ja täsmällisestä palvelustaan maineikas Niilo Pasanen. Aiempi kiinteistö jäi Alhon yhtiön työntekijöiden asunnoiksi, kunnes se purettiin uuden liike- ja asuinrakennuksen tieltä.

Mittarit olivat aluksi kattamattomia, mutta pian niiden ylle rakennettiin katos. Katokselle ei kuitenkaan ollut haettu rakennuslupaa, ja niin se jouduttiin purkamaan 1960-luvun lopussa. Purettu katos odotti pitkään varastossa.

Riihimäen Autolan laajennusten myötä bensiiniasema siirtyi tontin Etelän Viertotien puoleiseen päätyyn tehtyyn uuteen siipeen. Asemalla oli pieni myymälätila ja mittarit sen edustalla.

Autolan bensiiniasema siirtyi 1970-luvun kuluessa Essolta Kesoilille. Kesoilin aikaan asemanhoitajana toimi ainakin Taisto Savolainen. 1990-luvun alussa asema muuttui Nesteen jakeluyhtiömuutosten myötä A24 -automaattiasemaksi, jota aluksi hoiti mm. Jarmo Leino. Nykyäänkin paikalla on polttoaineen myyntiä Neste Express -kylmäaseman muodossa.