Hyppää sisältöön
Kulmalan Union, Neste, 1975
Union sai katoksen mittarikentän ylle 1975. Kuvassa näkyy myös 1960-luvun loppupuolella rakennettu Etelän Viertotie. Kuva yksityiskokoelmasta.

Kulmalan Union – Neste

Oy Union-Öljy Ab rakensi 1965 Riihimäelle Kulmalanpuistokadun varteen uuden huoltoaseman, jossa toimi myös ammattiautoilijoiden Riihimäen Kuljetuskeskuksen (KTK) toimisto. Aseman ensimmäisiksi yrittäjiksi valittiin Karkkilassa huoltamoalalla toiminut Kalevi Luotonen ja hänen vaimonsa Ulla.

Tuolloin ei vielä ollut Etelän Viertotietä, mutta liikennevirtaa Paloheimon sahan ohitse riitti, koska Patastenmäkeen ja edelleen Hikiään kuljettiin tuolloin aseman ohi. Aluksi Unionille ajettiin vain Kulmalanpuistokatua myöten. Etelän Viertotien avauduttua lisättiin pihaan toinen sisäänajo. Aseman takapuolella on pitkään sijainnut erillinen diesel-piste raskaalle kalustolle.

Asema koostui mittarikentästä, pienestä myymälästä, pari pöytää käsittävästä kahviosta, huolto- ja pesuhallista, edellä mainitun kuljetustoimiston lisäksi. Aseman pihalla oli tee-itse -pesupaikka aaltopellillä eristettynä.

Muiden riihimäkeläisten huoltoasemien tavoin Kulmalan asemaa kiusasivat 1960-luvun loppupuolella jatkuvat murtautumiset. Tilannetta pyrittiin parantamaan jopa asemaa yöllä vartioivalla koiralla – joka tosin kerran piti asemaa tarkastaneet poliisitkin visusti paikallaan.

1975 mittarikentän päälle rakennettiin katos ja asema siirtyi itsepalveluun. Luotosten jälkeen huoltamoyrittäjänä Unionilla toimivat Voitto ja Arja Leppänen. Kulmalan huoltoasemaa uudistettiin ja laajennettiin 1991, tuolloin vielä Unionin väreissä.

1980-luvulla Unionin enemmistöosakkaaksi noussut Neste osti Unionin itselleen 1990. Ensimmäinen Nesteen oma asema avattiin 1991 ja vuoteen 1998 mennessä kaikki Unionit, Kesoilit ja Finnoilit oli muutettu Nesteen väreihin.

Nykyään Kulmalan puistokadun kauppiaana toimii Paula Nikkanen, ja asema tunnetaan nimellä Neste K Riihimäki. Myymälätilat uudistettiin alkuvuodesta 2018. Asemalta saa polttoaineiden lisäksi monenlaisia päivittäistavaroita, mutta huoltoja ei enää tehdä. Sekä pikapesu että kahvio ovat hyvin suosittuja.